Tadilat Rehberi
Tüm tadilat işleri için en doğru mevsim olan bahar kendini gösterdi. Yaşam alanlarınız değişim istiyor; tadilat planları yapıyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız paniğe kapılmayın. Bu dosya, planlı ve hızlı bir tadilat süreci geçirmeniz için size rehber olacak.
TADİLATA BAŞLAMADAN ÖNCE DURUM ANALİZİ
Düşünün ki yemek yapmak üzere mutfağa girdiniz. Yapacağınız yemek için önce elinizdeki malzemelere bakarsınız, tadilat için de aynı refleks geçerli. Ne yapmak istiyorum ve elimde ne var? Var olan şartları analiz edin.
İHTİYAÇ PLANLAMASI
Gerçekleştirmek istediğiniz dönüşüm için nelere ihtiyacınız olduğunu not edin. Bunun için alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz size büyük kolaylık sağlar. Gittiğiniz, gördüğünüz ve çok beğendiğiniz “o” evi neden beğendiğinizi düşünün.
BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
Şimdi yapmayı düşündüğünüz işlem, daha sonra yaptırmayı düşündüğünüz bir işlemi etkisiz hale getirir mi veya zaman kaybı oluşturur mu irdeleyin. Unutmayın, en iyi harcamama doğru zamanda doğru ürüne yapılandır.
SÜREÇLERİN PLANLAMASI
Tadilat sürecinde yapılacak her bir işlemin kendi içinde bir dengesi vardır. Yapacağınız uygulamalar, sırasını ve zamanını kendi belirler. İhtiyaçlarınızı not ettiğiniz doğru planlama için işin ustasından görüş alın.
UYGULAMA TAKİBİ
Tadilata alacağınız alanda yapacağınız her bir değişiklik ve kullanılan malzeme kadar uygulama kalitesi de önemli. hayalini kurduğunuz, hedeflediğiniz sonucu alabilmeniz için uygulamayı takip etmeniz sürprizlerle karşılaşmanızı engeller.
Tadilata başlamak için öncelikle plan yapmanız gerekir. Yapacağınız tadilat, ne denli büyük çaplı bunu belirlemekte yarar var. Büyük çaplı tadilatlar genellikle altyapı ve üst yapı olarak ayrılır.
Birincil aşama altyapıdır. Elektrik, su tesisatı, kalorifer tesisatları, kırım söküm işleri, sıva işleri, şap işleri altyapı işleridir. Bu işler takribi bir hafta ise 10 gün arası sürer. Öncelikle söküm başlar. Eski dolapların sökümü, banyo vitrifiyelerinin ve bataryalarının sökümü yapılır. Kapılar ve varsa dolaplarda sökülür. Aynı şekilde odaların parkesi de bu zamanda sökülür. Kırılacak duvarların da yine bu zamanda yapılması anlamlıdır. Bu süreç, mutfak ve banyo olmak üzere tüm ıslak hacimlerde aynıdır. Eğer lavabo altı dolabı ya da mutfak dolabı gibi yeni bir ıslak hacim mobilyası yaptırmayı planlıyorsanız, sipariş vermeden önce altyapı uygulamalarının netleşmesini beklemelisiniz. Kırım söküm işlerini tesisat işleri takip eder. Bu komşular için en çileli zamandır, zira su ve elektrik tesisatının aynı anda yapılması birden çok kırıcı sesi ortaya çıkarır.
KIRMA DÖKME BİTTİ SIRA SIVA İŞLERİNDE
Kırma işlemleri bitti, tesisat işleri de tamamlandı. Şimdi sıra estetik işlere ön hazırlık, yani sıva ve şap işlerinde. Banyo kırma işlemleri sonrası duvarlar tuğlaya kadar inmiştir. Kum ve çimento ile mastar tutularak duvarlar düzeltilir. Koridor ve parka sökümü sırasında tahrip olan tüm yüzeyler de ince hazır bir şapla doldurulup düzeltilir. Ayrıca parke yapılacak yüzeyde tahribat çok fazlasıyla tesviye işlemi de yapılabilir. Bu uygulama sonrasında zemin, düzgün bir bitişle ve eğimle sonlanır. Kırılan duvarlar ve sökülen eski fayans süpürgeliklerinin tamiratı da yine bu zaman içerisinde yapılır. Genelde büm bu sıva, şap işlemleri 2-3 gün sürebilir.
TADİLATTA EN ZOR KISIM SERAMİK
Gelelim üst yapı çalışmalarına… Üst yapı işlerinin tabiri caizse en pis olanı seramik işidir. Seramik işi bir tadilat içerisinde bitmeden işin büyük kısmı bitmemiş sayılır. Genellikle sırası, banyo tuvalet gibi ıslak hacimlerin bitimi, sonrasında mutfak ve koridorların yapımı şeklindedir. Seçilen seramik ebatlarına bağlı olarak süresi belirlenir. Örneğin yuvarlak pahlanmış normal bir seramik ile yapılıyorsa ortalama 60-70 metrekarelik bir iş bir hafta sürebilir. Ancak sırlı porselen, rektifiyeli malzeme, 60×120, 60×60 ebatlarında bir malzeme ile yapılıyorsa 10 günü bulabilir. Ebadın büyük olması daha çabuk biteceği anlamına gelmez, aksine malzemeyi planlamak daha uzun sürecektir.
Banyo seramik işleri sürdürülürken bir taraftan da koridor asma tavanı, salon gizli ışık bandı ve alçı yoklama gibi işler yapılır. Eğer odanızda çok fazla kırma işi yapılmıyorsa alçıpan işlerine kırma sonrası başlanabilir. Zemin sıkıntısı olmadığı durumlarda hemen yapılabilir. Sonrasında da alçılama işlerine başlanır.
PENCERELER NE ZAMAN TAKILIR?
Yine bu aşamada PVC pencerelerin takılması ve duvarlara styopor (köpük) uygulamasına başlanır. Pencere montajının boya işleriyle paralel tutulmasının avantajı, eski doğramaların sökülürken oluşturacağı tahribatın giderilmesini sağlamaktır. Pencere işleri 15-20 gün gibi bir termin süresi oluşturacağı için ölçüler ilk günden alınmalıdır.
BOYA ZAMANI
Alçı yoklamaları tamirat yapılacak bölgenin derinliğine göre zaman alır. Basit bir çatlağın alçılanıp kuruması biraz zaman alacaktır. Bu yüzden boya işi, tesisat işleri yine bu zamanda yapılır. Tüm evin alçı ve köpük işleri yine bu zamanda yapılır. Bu işler 100 metreye kadar 3 gün sürmektedir. Tabii bu iş de alçı yoklama işleriyle birlikte devam eder. Bu tarz işlerde dikkat edilmesi gereken husus, aynı odada ya da bölümde iki farklı işin yürütülmüyor olmasıdır. Farklı odalarda farklı işler yürütülebilir ancak asla aynı odada iki iş yapılmaz.
Evdeki tüm seramik işleri tamamlandıktan sonra yüzeyler varsa oluklu karton ile yada mavi örtü ile kaplanır. Kaplama sonrası daha önce alçılanan yüzeyler zımparalanır ve duvarlar astarlanır. Astarlanan duvarlar bir gün sonrasında da ikinci kat boyası yapılarak tamamlanır. Bazı durumlarda boya kabarabilir veya tekrar alçı yoklama yapmak gerekebilir. Bu gibi durumları da göz önünde bulundurduğunuzda boya işleri takribi olarak 5 günü bulabilir. Boyanın sonlanması ve köpük işlerinin bitimiyle artık montaj işleri başlayabilir, su tesisat montajları, elektrik montajları, spot montajları şeklinde yapılır. Yine daha önce ölçüsü verilen duş kabini ve banyo dolabı, tesisat montajının sonrasında takılır.
MUTFAK DOLAPLARI NE ZAMAN TAKILIR?
Mutfak dolapları montaj işlerinin sonrasında yapılır. Dolaplar kurulur, kapaklar takılır ve tezgâh için ölçü alınır. Tezgâh ölçüsü alt dolapların kurulumuyla birlikte alınmalıdır. Dolapların kurulumuyla birlikte alınmalıdır. Dolapların takılması ve ölçü alınmasının ardından dolaplar örtülür ve varsa tezgâh arası seramik döşenir ve tezgâhın da yerleştirilmesiyle mutfak kurulumu tamamlanır.
EN SON PARKELER
Parkelerin yapımı ile süreç devam eder. Tüm odaların gerekli styropor serimi yapıldıktan sonra parke uygulamasına başlanır. 1-2 gün alacak bu parke işleminin arından kapılar takılır. Parke ile ilgilenen kişi, kapılar takıldıktan sonra kenarlara gelen süpürgelik yerleştirmesini tamamlar. Tüm bu işlemlerin sonunda ise yorulmuş ama hayalinizdeki eve kavuşmuş olursunuz.